Sprzedajemy tylko na wynos?

Nastały ciężkie czasy dla gastronomii. Restauratorzy muszą walczyć o przetrwanie a jedyną możliwą opcją jest sprzedaż dań na wynos. Jak najlepiej wykorzystać potencjał lokalu, aby sprzedawać na wynos? Co jest najprostsze i najszybsze do zrobienia? Po pierwsze, sprzedaż dań z menu na wynos. Należy wybrać tylko te dania, które najlepiej się sprzedają. Ogranicz swoje menu …

Sprzedajemy tylko na wynos? Read More »

Restauracja jak ryba, musi być w sieci.

Restauracja jak ryba, musi być w sieci. Jest takie powiedzenie, jeśli nie ma Cię w „Internecie” to znaczy , że nie istniejesz. Nie jest to do końca prawdziwe stwierdzenie ale coś w tym jest. Reklama przeniosła się od jakiegoś czasu do „Internetu” i niestety od tego nie da się już uciec. W szczególności młodzi ludzie, …

Restauracja jak ryba, musi być w sieci. Read More »

Zaspałem…

Przespałem Światowy Dzień pizzy Przespałem możliwość napisania o ważnym święcie. Dzisiaj jest międzynarodowy „Dzień pizzy”. Czy Ty restauratorze wykorzystałeś tę okazję do promowania swojego lokalu czy przespałeś tak jak ja? Każde takie święto to możliwość promowania lokalu. Co można promować? Lokal, danie, napoje. Co można zrobić tego dnia? Możesz dodać gratis w postaci napoju, drugiej …

Zaspałem… Read More »

Jak promować swoją restaurację w czasach pandemii?

Jak promować swoją restaurację w czasach pandemii? Czasy w których obecnie funkcjonuje gastronomia nie należą do najłatwiejszych. Zresztą nigdy te czasy nie były łatwe. Cały czas trzeba pracować nad utrzymanie standardów, jakością obsługi, promocją. Jednak nie można odpuszczać, trzeba utrzymać dotychczasowych gości oraz pozyskiwać nowych.Jak to zrobić? 1.Utrzymuj Kontakt z dotychczasowymi gośćmi. Zrób stronę internetową …

Jak promować swoją restaurację w czasach pandemii? Read More »

Wizerunek restauracji a wizerunek personelu

Wizerunek restauracji a wizerunek personelu Nie każdy sobie zdaje sprawę jak ważny jest wizerunek restauracji poprzez wygląd i zachowanie personelu. Tyczy się to całego personelu restauracji, kawiarni i barów. Standardem staje się już noszenie jednolitego uniformu przez wszystkich pracowników. Cały personel wygląda jednolicie i schludnie. Wiadomo, kto jest pracownikiem restauracji a kto gościem. Są lokale …

Wizerunek restauracji a wizerunek personelu Read More »

Szkolenia pracowników

Szkolenia pracowników gastronomii Szkolenia pracowników stanowią ważny element rozwoju pracowników oraz podnoszenia konkurencyjności na rynku gastronomicznym. Restauracja, która nie szkoli swoich pracowników, nie pomaga im w nabywaniu potrzebnych umiejętności, nie jest w stanie konkurować na rynku, a jej usługi stają się stopniowo mniej atrakcyjne. Tak na przykład na podstawie badań przeprowadzonych w 1143 przedsiębiorstwach, poprzez …

Szkolenia pracowników Read More »