25 października obchodzimy światowy dzień makaronu.

25 października obchodzimy światowy dzień makaronu.
To doskonała okazja do tego aby uczcić ten dzień idąc do restauracji.
 
Czy restauratorzy potrafią wykorzystać tę okazję aby zaprosić swoich gości do lokali?
 
Można by powiedzieć, że marketing w lokalach gastronomicznych leży. Nie widziałem na facebooku i instagramie żadnego wpisu, żadnej reklamy mówiącej o tym, że w dniu 25.10 jest święto makaronu.
Naprawdę? To była doskonała okazja aby zrobić coś specjalnego, to tak jak Halloween, tylko makaronowy.
Interenet powinien huczeć od informacji o promocjach, nowych daniach, specjalnych daniach.
A Wy co? czekacie? na co? Jak chcecie zatrzymać stałych gości? Czym chcecie ich zaciekawiać i zaskakiwać? Jak chcecie pozyskać nowych gości?
Liczycie na to, że sami przyjdą? Pewnie jakaś część przyjdzie, ale załóżmy, że nie jesteście jedyną restauracją w mieście, tylko musicie konkurować z innymi lokalami. A nawet jak jesteście to jak chcecie przyciągnąć ich do lokalu?
 
Restauracje z reguły prześcigają się kto ma fajniejszą ofertę, kto ma lepszą zastawę i wystrój, kto ma lepszą obsługę ale to nie wystarczy, żeby przyciągnąć gości
 
O gościa trzeba walczyć. Cały czas. Konkurencja nie śpi i jeśli my nie wykorzystamy okazji na promowanie restauracji i zdobywanie gościa ktoś inny to zrobi.


#marketing #restauracja #gastronomii #światowy #dzień #makaronu